Kirkko ja Israel

Keväällä 2003 keskusteltiin ns. vanhalla advlistalla melko pitkään ja perusteellisesti juutalaislähetyksestä ja korvaustelogiasta sekä niihin liittyvistä ongelmista. Keskustelulle antoi silloin pontta Olavi Rouheen kirjanen "Uuden liiton Israel" sekä Jacques Doukhanin teos "Israel and the Church: Two Voices for the Same God" jota erityisesti Timo Karppi esitteli ja referoi listalla. Keskustelun tuoksinassa nousi esille myös kysymys siitä, mitä Ellen White on asiasta aikoinaan sanonut.

Niinpä lähetin 19.4.2003 advlistalle muutaman Ellen Whiten lausunnon vuosilta 1903-1907 kokoomateoksesta Evangelism Juutalaisten runsas sato . Ilmeisesti Kalle Venäläinen oli nämä lausunnot alunperin suomentanut. Olavi Rouhe puolestaan käänsi pääkonferenssin julkaisemasta vihkosesta What Ellen G. White Says About Work for the Jewish People ja lähetti ne advlistalle neljässä erässä: 24.4., 26.4., 1.5. ja 4.5.2003 Mitä Ellen G. White on kirjoittanut työstä juutalaisten hyväksi. Olavi Rouhe antoi minulle 11.7.2006 luvan laittaa nämä suomentamansa lausunnot kotisivuilleni, koska ne kuuluvat adventtikansalle.

Näiden Ellen Whiten lausuntojen ajankohtaisuus on näinä vuosina pikemminkin lisääntynyt. Mm. Doukhanin em. teos on jo julkaistu norjaksi. Se on myös suomennettu yksityisten henkilöiden toimesta ja käsikirjoitus odottaa julkaisijan päätöstä. Toisaalta juutalaisuudesta adventistiksi kääntynyt Richard Elofer kertoi Toivonlinnassa pastoreille ja maallikoille järjestetyillä koulutuspäivillä viikolla 24/2006 juutalaisten hyväksi tehtävästä työstä ja siihen liittyvistä ajankohtaisista ongelmista.

Kauko Puottula

Takaisin aloitussivulle