Blogikirjoituksia 2013 A

Kauko Puottula


Takaisin aloitussivulle

Tälle sivulle olen koonnut vuoden 2013 aikana kertyneitä kirjoituksiani Blogimetsään ja Katsomuksiin. Blogit 1 ja 2 ovat uutisluontoisia ja liittyvät uskonnollisen auktoriteetin tai johtajan vierailuun. Blogit 3 ja 4 liittyvät tavalla tai toisella sellaisiin outoihin, selittämättömiin ilmiöihin, joilla ei varsinaisesti ole uskonnollista sisältöä, mutta jotka usein saavat uskonnollisen merkityksen. Blogit 5, 6 ja 7 liittyvät laajasti katsoen sananselityksiin.

Nämä ovat itsenäisiä blogeja, poikkeuksena blogi 5, joka alunperin muodosti erään sivuhaaran toisessa blogissa. Blogit 2 ja 7 liittyvät juutalaisuuteen, blogi 1 vastaavasti buddhalaisuuteen.

Saaduista kommenteista olen poiminut mukaan tärkeimpiä ja olennaisimpia näkökohtia. Blogin 4 kohdalla myös referoin ja luonnehdin käytyä keskustelua - näin jälkikäteen.

Otsikot

  1. Buddhalaisen munkin tarina 13.1.2013

  2. Ylirabbi Turussa 13.3.2013

  3. Osuiko näkymätön salama maahan? 2.2.2013

  4. Yhteensattumusten viikko 17.2.2013

  5. Epärehellinen taloudenhoitaja 13.3.2013

  6. Mihin sanat riittävät? 16.11.2013

  7. Valo, pimeys ja paha 25.12.2013


Kommentteja voi lähettää sähköpostitse

Buddhalaisen munkin tarina

Blogimetsä su 13.1.2013
Kauko Puottula


Otsikoihin

Hesarissa oli tänään (C36) sivun mittainen juttu Mikael Niinimäestä. Se oli otsikoitu Munkki kulkee Buddhan tietä. Kun katselin hänen kuvaansa, ei voi muuta sanoa kuin, että onpa mies muuttunut. Tilavuutta on tullut lisää melkoisesti sitten viime näkemän. Nykyisessä kunnossaan hän on ilmetty mahayana-suuntauksen Buddha. Tätä nykyä hän toimii Italiassa buddhalaisen luostarin johtajana.

Olin jonkin verran hänen kanssaan tekemisissä Turussa 1970-luvulla. Kuten Hesarin jutusta ilmenee, hän on ollut tekemisissä teosofian kanssa. Hänen gradunsa ja varsinkin sen julkaiseminen kirjana merkitsi irtiottoa teosofisesta liikkeestä. Lisäksi tämä teos Teosofian juuret aiheutti jonkin verran kuohuntaa mainitun liikkeen sisällä.

Täysin uutta minulle oli tieto, että hän on papinpoika lähtöään. Näin ollen uskonkriisejä löytyy hänen elämästään useita. Muistelen, että hän kirjoitteli Ultra-nimiseen lehteen teosofisella kaudellaan useita buddhalaisuutta käsitteleviä kirjoituksia nimimerkillä Madhyamika. (Madhyamika on eräs koulukunta Mahayanan sisällä).

Onnea ja menestystä todelliselle etsijälle!

* * *

E.P.: Luin saman artikkelin ja pidin lukemastani. Allekirjoitan myös tittelin 'todellinen etsijä'. - Joskus saa sellaisen käsityksen, että etsijät luokitellaan "kakkosluokan kansalaisiksi", kun eivät heti löydä etsimäänsä. Sitä en ymmärrä. Onhan vaaleissakin liikkuvia äänestäjiä.

M.H.: Laitanpa tähän virikkeeksi, puolittain leikillänikin, Facebookista kirjoittajan luvalla, viitaten sunnuntaiseen norjalaiseen televisio-ohjelmaan ja tietoisena siitä, että buddhismissa on erilaisia suuntauksia:

"Katsoin norjalaisen ohjelman buddhismista. Järkytyin. Onko lapsi vammainen pahojen tekojensa tähden? Tulevatko onnettomuudet, tsunamit niille, jotka ovat tehneet pahoja tekoja? Ja onko naisilla luonnostaan miehiä huonompi karma? Hymyilevät kasvot eivät kerro armottomasta opista. nimim. suvaitsevaiseksi oppinut"

K. P.: Niinpä! En ole katsonut mainittua TV-ohjelmaa. Enkä voi sitä kommentoida. Karman laki kieltämättä on armoton. Ahdistusta ehkä vielä lisää buddhalaisuuden piirissä se, että pelastus ei ole kaikkien ulottuvilla - hieman koulukunnista riippuen. Mutta monet M.H:n mainitsemat ongelmat eivät rajoitu vain buddhalaisuuteen, vaan ovat tuttuja myös kristityille.

* Onko lapsi vammainen pahojen tekojensa tähden?

Sama ongelma nousee esille myös kristinuskon piirissä (Joh 9:1-5). Jeesus kuitenkin vastaa kielteisesti.

* Tulevatko onnettomuudet, tsunamit niille, jotka ovat tehneet pahoja tekoja?

Tämäkin ongelma on tuttu evankeliumeista (Luuk 13:1-5). Vastoin Jeesuksen kielteistä kannanottoa kysymykseen amerikkalainen Westboro Baptist Church kiitti Jumalaa ja riemuitsi tsunamista 2004, koska se katsoi Jumalan tällä tavoin rankaisseen homppeleita. Samaan tapaan se tulkitsi myös Estonian uppoamista 1994. - Kärsimyksen ongelmaa joudutaan siis kaikissa uskonnoissa pohtimaan ja etsimään tyydyttävää ratkaisua.

* Ja onko naisilla luonnostaan miehiä huonompi karma?

Jos tuo karma laitetaan sulkeisiin, niin naispappeudesta käydyssä keskustelussa tuollaisiakin argumentteja on esiintynyt. Joku naispappeuden vastustaja ehkä löytäisi tuohonkin sopivan värssyn "piru raamattua -menetelmällä".

Teosofit ovat usein viitanneet Paavalin sanoihin "Mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää" (Gal 6:7b) ja nähneet siinä karman lain. Mutta ihminen on vastuussa teoistaan vain tässä elämässä.

Ehkä vielä voisi mainita, että Sangha, buddhalainen munkkiyhteisö on maailman vanhin uskonnollinen instituutio, siis kristinuskoa ja kirkkoa vanhempi. Tämä seikka saattaa selittää monien buddhalaisten maiden takapajuisuuden.


Ylirabbi Turussa

Blogimetsä ke 13.3.2013
Kauko Puottula

Otsikoihin

Suomen juutalaisen yhteisön ylirabbiksi hiljattain valittu Simon Livson luennoi juutalaisuudesta Åbo Akademin suojissa, Turussa keskiviikkoillalla. Tilaisuuden olivat järjestäneet Åbo Akademissa toimiva Institutum Judaicum Aboense sekä paikallinen Suomi-Israel -yhdistys. Ylirabbi piti luentonsa yllättävää kyllä suomeksi, mikä on Åbo Akademissa perin harvinaista. Ilmeisesti ylirabbi ei hallinnut ruotsia.

Tilaisuuden alussa Pekka Lindqvist, em. laitoksen esimies, esitteli laitoksen toimintaa ja sen julkaisuja. Hän kertoi, että laitoksen kirjastossa on 3000 juutalaisuutta käsittelevää nidettä. Yleisö muodosti varsin sekalaisen seurakunnan: silmämääräisesti erottuivat ainakin piispa, yliopiston opettajia, juutalaisen seurakunnan jäseniä ja opiskelijoita.

Puheenvuoroissa myös Suomi-Israel -yhdistyksen ääni tuli esille. - Kipa oli monella miehellä päässä, olipa eräällä eturivin miehellä leveälierinen hattu – niin kuin kantrimuusikoilla konsanaan.

Luennossaan ylirabbi käsitteli pääpiirteissään Tooran (Mooseksen kirjojen) sisältöä. Siinä suhteessa esitys kulki tavanomaisia latuja. Muutamat yleisön esittämät kysymykset ja puheenvuorot piristivät, jopa sähköistivät ilmapiiriä. Tässä muutama esimerkki:

VT:n mukaan syntien sovittamiseksi tarvitaan eläinuhreja ja verta. Koska roomalaiset hävittivät temppelin 70 jKr, se merkitsi myös temppelipalvelusten lakkaamista. Miten syntien sovittaminen ja anteeksiantaminen tapahtui sen jälkeen? - Tiukka kysymys! Ylirabbi lähti vastauksessaan liikkeelle siitä, että uhrien tilalle tuli rukous. Hän viittasi Jeremiaan, jonka mukaan Jumala ei halua uhreja ilman tunnetta. Temppelipalveluksessa oli päivittäin aamu-uhri ja iltauhri, niiden tilalle tuli 3 rukousta. Toisaalta juutalaisilla ei ole oppia perisynnistä. Niin ikään sovintopäivänä (jom kippor) kansa lähestyy Jumalaa syntien kanssa.

Juutalaisuudessa on perinteisesti ollut 613 käskyä, mutta koska temppeliä ei enää ole, niin enää noin 250 niistä on voimassa. Näin siis temppelin hävitys on vähentänyt lainomaisia piirteitä.

Hieman kiusallisena ylirabbi koki kysymyksen: missä Jumala oli silloin kun holokausti tapahtui? Tähän hän esitti vastakysymyksen: Missä ihminen oli silloin kun Jumala häntä etsi? Niinpä jatkokysymys kuuluikin: Rankaisiko Jumala juutalaisia holokaustilla, koska olivat hylänneet Jeesuksen? Ylirabbi torjui epähienon kysymyksen.

Messiaaniset juutalaisetkin nostettiin esille. Niin ikään Jeesus. Ylirabbi mainitsi ohimennen, että Jeesus tulee esille Talmudissa. Mainitaanko hänet siellä myös nimeltä, siitä ylirabbi ei ollut täysin varma.

Tällaisia yhteisiä luento- ja keskustelutilaisuuksia tarvitaan, ne ovat omiaan vähentämään ennakkoluuloja eri uskontojen välillä. Toisaalta toistemme kunnioitusta tarvitaan.

* * *

K.P.: Kun olin hyvällä hollilla, ajattelin ottaa kuvan paitsi ylirabbista myös muutamista päähineistä. Tällä kertaa miesten päähineet olivat naisten päähineitä tärkeämmässä roolissa.


Osuiko näkymätön salama maahan?

Blogimetsä la 2.2.2013
Kauko Puottula

Otsikoihin

Kävin kaverin kanssa tänään kaupungilla kahveilla. Kaveri otti esille Svenska Dagbladetissa (1.2.) lukemansa jutun "näkymättömästä salamasta", joka olisi iskenyt maahan vuosina 774 tai 775. - Tuo ajankohta on monessa muussakin mielessä merkityksellinen. Viikingit lähtivät kylmiltä Pohjolan periltä lämpimille Välimeren seuduille ryöstelemään. Noihin aikoihin inka-kulttuuri alkoi sammua, koska vuotuiset sateet eivät enää tulleet ajallaan. Eikä unohdeta islamiakiaan, joka alkoi levitä.

SvD tietää kertoa, että puiden vuosirenkaissa on hiili-14 isotooppia poikkeuksellisen runsaasti noina vuosina. Etelämantereen jääporauksissa on tehty havainto, että samojen vuosien kohdalla on beryllium-10 isotooppia poikkeuksellisen runsaasti.

Wikipedia tietää kertoa: "Kun hiili-14:ää on runsaasti, on maapallolla kylmää." Edelleen: "Auringon aktiivisuusjaksoja on hahmoteltu kerrostumista tehtyjen isotooppimuutosten, maan ilmaston muutosten ym. mukaan. Beryllium-10 ja Hiili-14 ovat tutkittavia isotooppeja."

Nämä seikat johtavatkin ajatukset avaruuteen ja aurinkoon. Ehkä auringossa tapahtui jokin raju purkaus tuolloin. Maa olisi saanut suuren ylimääräisen säteilyannoksen. Tähän olisi liittynyt vahva valoilmiö. Tällaisesta valoilmiöstä ei kuitenkaan ole mitään mainintaa historian lähteissä.

Toisen teorian mukaan kyseessä olisi ns. gammasalama, joka on silmälle näkymätön. Tällainen näkymätön gammasalama voi sisältää 100 kertaa enemmän energiaa kuin aurinko voi tuottaa koko elinaikanaan. Tällöin kyse olisi, ei auringosta, vaan törmäilevistä neutronitähdistä tai vieraassa galaksissa olevasta mustasta aukosta.

Niin tai näin. Mielenkiintoisia näkymiä elämän ja maapallon haavoittuvuudesta ja katoavaisuudesta.

* * *

B.N.: Joo Kauko, hiuskarvan varassa täällä hiihdellään. Ei näitä uhkakuvia kuitenkaan tavallisen ihmisen paljoakaan toimita miettiä. Unet saattaa jäädä, meinaan, vähiin. Tarkoitan siis sitä, että miettikööt ne joilla on suurempi pää. Hyvä onkin, että miettivät. Mietinnän seurauksena he saattavat keksiä jotain joka voisi pelastaa meidät jostain uhkaavasta tilanteesta.

Piti vielä lisäämän se, että asiaa auttais melkoisesti sellainenkin pieni juttu, että kristityt lopettaisivat jauhamisen noista lopun ajoista. Ei niistä jauhaminen lisää muuta kuin tuskaa.

K.P.: B., voit olla hyvinkin oikeassa. Elämä voi olla suoranuottisempaa kun ei tiedä mitä edessä häämöttää. Mutta eikös se uteliaisuus ole jotenkin lajityypillinen ominaisuus? Siis jotenkin sisäänrakennettu meihin.

Mitä tuohon kuukauden tai parin takaiseen "maailmanloppuun, joka peruuntui" tulee, siinä taisivat olla muut pojat asialla. Ei niinkään kirkot ja kristityt. Ainakin Jim-kanavalta tuli Nostradamusta ja lopunaikoihin liittyvää spekulointia ja pelottelua vuositolkulla. Asiantuntijaksi kelpasi kuka tahansa, joka oli jonkun kirjan kirjoittanut.

Toisaalta amerikkalaisia voi sikäli ymmärtää, että heidän takapihallaan on Yellowstone. Kun maan alla olevassa magma-säiliössä paine nousee riittävän korkealle, se purkautuu rajulla tavalla. Eikä sitä voi mikään estää. Sitten Amerikka on entisensä. Kai näilläkin raukoilla rajoilla aurinko pimenee muutamaksi vuodeksi.

H.Y.: Näkyvä tai näkymätön salama, pääasia ettei niitä Kauko pidetä enään Jumalien vihan purkauksina.


Yhteensattumusten viikko

Katsomuksia su 17.2.2013
Kauko Puottula

Otsikoihin

Maanantaina paavi Benedictus XVI ilmoitti yllättäen eroavansa virastaan vedoten korkeaan ikäänsä ja heikentyneeseen terveyteen. Paastonajan alkamisella saattaa olla jokin yhteys virasta luopumiseen. Mutta yleensä olemme tottuneet siihen, että paavit pysyvät virassaan aina kuolemaansa asti. Ns. Suuren skisman aikana oli useita paaveja samanaikaisesti virassa. Niinpä kirkolliskokous painosti Gregorius XII:n eroamaan 1415. Paavi Celestinus V erosi vapaaehtoisesti virasta 1294.

Varsin pian paavi Benedictus XVI eroilmoituksen jälkeen Roomassa riehui ukkonen ja salama iski Pietarin kirkon ristiin. Oliko ukkonen ja salamanisku tilattu etukäteen vai vaikuttiko paavin eroilmoitus säätilaan? Jotkut antikatoliset muistivat, että Ilmestyskirjan mukaan antikristus saa tulenkin lankeamaan taivaasta. Paavinuskoiset taas muistivat hyvin miten Jeesuksen kuoleman yhteydessä tapahtui suuri maanjäristys ja tuli pimeys sekä hautoja avautui.

Perjantaina odotettiin asteroidin (2012 DA14) porhaltavan ja pyyhkäisevän maan ohi noin 27 000 kilometrin etäisyydeltä klo 21.24. Rata ja ajankohta olivat hyvin etukäteen tiedossa. Kaikki meni niin kuin oli ennakoitu, mutta tätä ennen oli Tsheljabinskissä, Venäjällä joku toinen mötikkä räjähtänyt kappaleiksi maan ilmakehään tullessaan. Räjähdyksessä syntynyt paineaalto rikkoi akkunoita suurelta alalta. Jopa 1200 ihmistä loukkaantui lasinkappaleista.

Jälkikäteen tämän mötikän on arvioitu olleen läpimitaltaan noin 17 metriä ja painoltaan noin 10 000 tonnia. Miksi nämä 2 mötikkää osuivat samalle päivälle? Miksi toisen tulosta tiedettiin etukäteen, mutta toisen tulosta ei tiedetty? Vai tiedettiinkö, mutta ei puhuttu mitään? Vai testasiko USA jotain salaista asetta, niin kuin joku Venäjällä on väittänyt?

Pitäisikö C.G.Jungin kirjoista puhdistaa pölyt pois ja ryhtyä tutkimaan mitä Jung kirjoitti synkronisiteetista. Wikipedian mukaan: "Synkronisiteetti on ... käsite, joka tarkoittaa merkitsevää yhteensattumaa. Se viittaa tilanteisiin, joissa kaksi tai useampi toisiinsa näennäisesti liittymätön asia tapahtuu rinnakkain. Tapahtumilla ei ole kausaalista yhteyttä, mutta niitä yhdistää symbolinen merkitys."

* * *

Blogistin yhteenvetoa: Tämä avaus kirvoitti vilkkaaseen ajatustenvaihtoon. Viestejä tuli kaikkiaan 30. Keskustelu eteni pieni pilke silmäkulmassa, mutta jotkut ottivat ihan tosissaan. Keskustelussa nostettiin esiin pari muutakin esimerkkiä.

* Muuan helluntailaispastori kuoli kastealtaassa saatuaan mikrofonista sähköiskun. Tästä joku saattoi vetää johtopäätöksen, ettei lapsikastetta pidä väheksyä. Todellisuudessa mikrofonin suojamaadotus petti. Olisi pitänyt käyttää paristoilla varustettua langatonta mikrofonia.

* L.L. kertoi Minneapoliksessa pidetystä ELCAN kokouksesta (2009), jossa keskusteltiin mm seksuaalivähemmistöjen asemasta. Tämä kokous jäi ihmisten mieleen, koska sen aikana tornado pyyhkäisi yli kaupungin ja pudotti ristin luterilaisen kirkon katolta.

Tällöin joku väitti mm. Kotimaa24:ssä, että se oli pahin tornado 65 vuoteen.Niinpä LL intoutui selvittelemään säätietoja. Niinpä Minneapoliksen läpi kulkee keskimäärin 17 tornadoa vuodessa, pahimmillaan jopa 5 päivässä. Pahin tapaus oli ollut 10 vuotta aikaisemmin.

* * *

K. P. 17.2: Paavin eroilmoitus ja sen jälkimainingit ovat ainakin Italiassa ykkösuutisia pitkään. Niinpä se jyrää alleen myös Silvio Berlusconin vaalikampanjan. Sillä on ainakin poliittisia vaikutuksia: Berlusconin paluu valtaan taitaa jäädä vain toiveeksi.

Tämä maan onnellisesti ohittanut asteroidi 2012 DA14 oli halkaisijaltaan noin 45 metriä ja painoltaan noin 130 000 tonnia. Suuruusluokaltaan samaa kokoa kuin Tunguskan yllä Siperiassa vuonna 1908 räjähtänyt asteroidi. Tsheljabinskin mötikkä oli 17 metriä ja painoltaan noin 10 000 tonnia. Eli ero olisi vain noin 13-kertainen. Sitäpaitsi Tsheljabinskin mötikän kokoinen murikka löydettiin vuonna 2008 vain 20 tuntia ennen sen räjähtämistä Sudanin yllä.

Tsheljabinskin mötikkä saapui 18 tuntia aikaisemmin kuin asteroidi 2012 DA14. Etäisyyttä näillä oli puoli miljoonaa kilometriä ja kulkivat eri radoilla. Joku tosin väitti, että tämä Tsheljabinskin mötikkä ehkä oli tuon asteroidin kiertolainen, jolloin ehkä selittyisi erilaiset tulokulmat. Mutta 130 000 tonnin massan omaavan möhkäleen vetovoima ei riitä kiertolaisen pitämiseen.

K. P. 18.2.: Tämän listan ulkopuolelta sain sähköpostia. Timo mainitsi, että perjantai-iltana (16.2.) Italiassa oli 4,9 Richterin maanjäristys (ja aika lähellä Roomaa). Lisäksi manaajat ovat kiitelleet paavia. Tästä kerrottiin myös suomalaisissa lehdissä.

L.L.: Eräät katastrofit me näemme Jumalan tahdon ilmauksina. Mitkä niistä? Ne, jotka ovat vastoin omaa käsitystämme Jumalan tahdosta. Näin me alistamme Jumalan palvelemaan omaa agendaamme... Symbolinen merkitys on Jumalasta riippumaton ihmismielen tulkinta.

K.P. 18.2: Niin, tässä on osin vakavistakin asioista puhuttu hieman pilke silmäkulmassa. Jos kiveä ja muuta rojua alkaa lennellä niskaan, asiahan muuttuu vakavaksi. Näinhän tapahtui Tsheljabinskissä viime perjantaina.

Tämän viestiketjun avauksessa pyrin oikeastaan ihmettelemään sitä miten eräät tapahtumat osuivat ajallisesti lähelle toisiaan. Taivaalta tulevat kivenmurikat tai salama ovat luonnonilmiöitä. Näille ihminen ei - ainakaan toistaiseksi - voi mitään. Paavin eroaminen virastaan sekä miksi Tsheljabinskin mötikkä pääsi tulemaan varkain liittyvät puolestaan ihmisen toimintaan.

Tämmöisiä asioita voi tarkastella Jungin lanseeraman synkronisiteetin käsitteen avulla. Mutta ehkä helpomman ja havainnollisemman tien muodostavat ns. hahmolait. Aikaisemmin ne kuuluivat hahmopsykologian piiriin. Vaikka ne liittyvät näköaistien hankkiman informaation prosessointiin, ne toimivat jossain määrin myös muilla inhimillisen toiminnan, esim. muistin alueella. Hahmolaeista löytyy juttua mm. täältä.

Avaukseni tässä viestiketjussa perustui mm. ajallisen lähekkäisyyden lain (no 8) sekä läheisyyden lain (no 2) hyödyntämiseen. Hahmolait perustuvat ajatukseen, että havaintomme ympäröivästä maailmasta ovat puutteellisia ja ehkä kaoottisiakin, minkä vuoksi pääkoppamme prosessoi niitä, jotta niistä muodostuisi mielekkäitä kokonaisuuksia.

Tuossa toisessa viestiketjussa Epäkristillisen etiikan perusteita siteerasin Jukka Thurénin kommenttia, joka koski epärehellistä taloudenhoitajaa (Luuk 16). Tuokin selitys liittyy epäsuorasti hahmolakien käyttöön. Ne tiedonjyvät, jotka me saamme vertausta lukemalla, tuntuvat jotenkin vaillinaisilta ja hämmentäviltä. Jotta vertauksesta tulisi ymmärrettävä tarvitsemme joitain lisäpalikoita, ehkä sulkeutuvuuden laki (no 5) auttaa tässä tapauksessa.

L.L.: Ihminen hakee merkityksiä, tekee niitä, yhteensattumistakin... Minusta on irvokasta sanoa "siitäs saitte, Jumala on meidän puolellamme." GOTT MIT UNS luki SS-sotilaiden vyössä. Ihmisten hyväksikäyttäminen on rumaa. Jumalan hyväksikäyttämiselle en tiedä sanaa.

A.L.: Muuten en suhtaudu vähätellen niihinkään mahdollisuuksiin, että Jumala voi tosiaan puuttua peliin ihan konkreettisin tavoin. Ei pidä yliteologisoida, muttei myöskään aliteologisoida.


Epärehellinen taloudenhoitaja

Katsomuksia la 16.2.2013
Kauko Puottula

Otsikoihin

Olen tässä yrittänyt muodostaa itselleni käsitystä siitä minkälaista se tiedostava ja terve itsekkyys voisi olla. Näitä pohtiessa tuli mieleen Jeesuksen vertaus epärehellisestä taloudenhoitajasta:

"Jeesus puhui sitten opetuslapsilleen: "Oli rikas mies, jolla oli taloudenhoitaja. Hänelle kanneltiin, että taloudenhoitaja tuhlasi hänen omaisuuttaan. Hän kutsui tämän luokseen ja sanoi: 'Mitä minä sinusta kuulen! Tee tili toimistasi, minun talouttani sinä et enää hoida.' Mies mietti: 'Mitä minä nyt teen? Isäntä panee minut pois taloudenhoitajan toimesta. Kaivaa en jaksa, kerjätä en kehtaa. -- Nytpä tiedän! Järjestän niin, että toiset ottavat minut taloonsa, kun joudun lähtemään työpaikastani.' Hän kutsui isäntänsä velalliset vuoron perään luokseen. 'Paljonko olet velkaa isännälleni?' hän kysyi ensimmäiseltä. '100 astiaa öljyä', tämä vastasi. Taloudenhoitaja sanoi: 'Tässä on velkakirjasi, istu ja merkitse äkkiä 50.' Sitten hän kysyi toiselta: 'Entä sinä, paljonko sinä olet velkaa?' Tämä vastasi: '100 tynnyriä vehnää.' Taloudenhoitaja sanoi: 'Tässä on velkakirjasi, merkitse 80.'" Ja Herra kehui epärehellisen taloudenhoitajan viisautta. Hän sanoi: "Tämän maailman lapset menettelevät toisiaan kohtaan viisaammin kuin valon lapset. Minä sanonkin teille: hankkikaa väärällä rikkaudella ystäviä, jotka ottavat teidät iäisiin asuntoihin, kun tuota rikkautta ei enää ole. (Luuk 16:1-9)

Tämä taitaa olla kaikkein vaikeimpia saarnatekstejä. Ei kai se tiedostava ja terve itsekkyys kuitenkaan ole tällaista? Jukka Thurénilta löytyy mielenkiintoinen kommentti jakeeseen 8:

"Eikö tilanhoitaja ota huomioon mahdollisuutta, että isäntä vaatii hänet tilille väärennöksistä? - Ehkäpä hän ei tehnyt uutta vahinkoa isännälle vaan hoiti omia asioitaan, minkä voi. Tilanhoitaja ehkä sai korvauksen työstään samaan tapaan kuin ylipublikaani: tietty summa oli luovutettava omistajalle, mutta itselleen pehtori otti provision. Jos niin ajatellaan, mies ei riistänyt mitään isännältä vaan luopui provisiosta, jota perimässä hän ei olisikaan itse vaan hänen seuraajansa! Näin hän uskoo voivansa sittenkin nostaa palkkionsa - vieraanvaraisuutena." Lähde: Kirkon aarteita.

Jos näin olisi asianlaita, outo kertomus tulisi koko lailla ymmärrettävksi. Mutta siinä on se suuri JOS.

* * *

L.L.: Tuo Thurénin tulkinta kuulostaa vakuuttavalta. Näin valtaa on aikojen alusta delegoitu alihankkijoille. Julkishallinnossa publikaaneille, yksityisellä sektorilla pehtooreille. Keskiajalla koko yhteiskunta oli sidottu feodaaliseen ketjuun, keisarista ja paavista alaspäin viimeiseen turpeeseen sidottuun torppariin. Vielä sotien jälkeen Suomessa maataloutta verotettiin pinta-alan mukaan. Valtiolla oli tuottovaatimus, viljelijä sai pitää loput. Näin toimii nykyäänkin K-kauppias.

Tämä palautuu blogini teemaan. Yhteiskunta perustuu luottamukseen, menestys luotettavuuteen. Väärä luottamuksen hankinta on lyhytjänteistä. Sosiaalinen pääoma on hupaa, helppoa kuluttaa mutta vaikeaa hankkia.

T.J.: Tuo terveen itsekkyyden periaate. Taloudenhoitaja ei suinkaan antanut kaikkia velkoja anteeksi, vaan pelkästään kohtuullisti niitä.


Mihin sanat riittävät?

Blogimetsä la 16.11.2013
Kauko Puottula

Otsikoihin

Muutama päivä sitten nousin linja-autoon kotinurkilta ruuhka-aikana. Aikomuksena mennä antamaan lomalaisten kissalle "jokapäiväinen leipänsä" ja viemään posti sisälle. Auto näytti melko täydeltä, mutta aivan kuljettajan läheltä löytyi sentään yksi istumapaikka. Auton keskiosassa joku mies ja pikkupoika tuntuivat keskustelevan jostakin asiasta varsin kuuluvasti, mutta en kiinnittänyt sen sisältöön mitään huomiota.

Yhtäkkiä pikkupoika täräytti: "Vieras nainen!" Havahduin. Mistä nyt on kysymys? Muutamat kaksi- tai kolmekymppiset naiset (minusta takavasemmalla) purskahtivat hillittömään nauruun. Muillakin tuntui olevan tavattoman hauskaa.

Taaempaa joku varttuneempi ja elämää kokenut nainen sitten lausahti: "Tuleva perheneuvoja!" No, hauskanpito tietenkin yltyi entisestään. Pikkupoika ei ilmeisesti itse ymmärtänyt mistä naurunremakka johtui, koska jatkoi höpötystään. Sen sijaan mies, ilmeisesti pojan isä, hieman hiljeni. Mies ja poika jäivät autosta pois entisen meijerin kohdalla.

Vanha kansanviisaus osoitti taas osuvuutensa ja tehonsa:
* "Linja-autossa on tunnelmaa ja matka katkeaa."
* "Lasten ja imeväisten suusta saa kuulla totuuden."

"Sanat eivät riitä kertomaan" lauletaan eräässä muinoin muodissa olleessa laulussa. Vai riittävätkö ne sanat sittenkin? Jos riittävät, mihin määrään asti? "Vieras nainen" on ilmauksena alkuaan ollut ihan neutraali, mutta jossain vaiheessa se on saanut erinäisiä moraalisia ja humoristisia lisävivahteita. Onhan meillä tapana juoda kahviakin iltapäivällä ja mielellään hyvässä seurassa. Mutta kun haetaan iltapäiväkahviseuraa, onkin kyse jostain muusta.

Linja-autossa tapahtunut sanailu palautti mieleen vuosikymmenten takaa erään sattumuksen junassa. Muuan kanssamatkustaja kertoili tarinoitaan pitkän tovin ja piti hauskuutta yllä vaunuosastossa. Kun tarinankertoja oli poistunut junasta, joku lähelläni istunut lausahti: "VR:n kannattaisi palkata juniin tuollaisia tarinankertojia: matka sujuisi paljon rattoisammin."

Juuri näin. Mutta miksikäs ei myös busseihin?

* * *

N.J.: * Mitä vähemmän sanoja käyttää, sitä pitemmälle ne riittävät.
* Juutalaisisä neuvoo poikaansa: Jaakob, Jaakob, ota pitkä askel, ettei kenkä kulu.


Valo, pimeys ja paha

Katsomuksia ke 25.12.2013
Kauko Puottula

Otsikoihin

Esko Valtaoja käsitteli kolumnissaan Pimeyden vasen käsi valon ja pimeyden vastakohtaisuutta ajatuksia herättävällä tavalla (Turun Sanomat 24.12.2013). Kolumnin otsikko on lainattu Ursula Le Guinin tieteisromaanista (1969). Utopistisella Gethenin planeetalla asuu androgyyneja, siis sukupuolettomia olentoja. Näin poistuu eräs vastakohtaisuus. Valtaoja jatkaa:

Kirjan nimi viittaa toiseen suureen vastakkainasetteluun. "Valo on pimeyden vasen käsi ja pimeys valon oikea käsi", sanoo getheniläinen sananparsi. Samoin kuin miestä ei voi erottaa naisesta getheniläisessä ajattelussa, ei myöskään valoa voi erottaa pimeydestä: molemmat ovat vain osia yhdestä ja samasta kokonaisuudesta. Getheniläisille maailma ei ole joko-tai vaan sekä-että, jin ja jang, ykseys.
Valtaosa maailman uskonnoista perustuu jyrkkään kahtiajakoon, hyvään ja pahaan, valoon ja pimeään, ja niiden väliseen suureen taisteluun. Pahuuden olemassaolon maailmassa voi selittää vain pimeyden ruhtinaalla, joka on ja pysyy Valon vastustajana.
Vain jotkut ovat ajatelleet getheniläisten tavoin. Kirkkoisä Origenes uskoi, että aikojen lopussa jopa Saatana pelastuu ja viimeinenkin pimeys muuttuu valkeudeksi. Mikäpä voisi olla vaikuttavampi osoitus Jumalan kaikkivoipuudesta? Ja mitä sanoikaan psalmi 139:12? "Sinulle pimeys ei ole pimeää, vaan yö on sinulle kuin päivänpaiste, pimeys kuin kirkas valo".

Näin siis Valtaoja. Koko kolumni löytyy täältä.

Itselleni palautui mieleen keskiaikaisten kabbalistien opetus 10-osaisesta sefirot-järjestelmästä, jolla kabbalistit pyrkivät kuvaamaan sitä Jumalaa, josta ihminen kykenee muodostamaan käsityksen. Sefirot-järjestelmän yläpuolella on Ein-Sof, joka on ääretön ja transsendentti, josta ihminen ei kykene muodostamaan käsitystä. Ein-Sof muistuttaa jossain määrin keskiaikaista negatiivisen teologian edustamaa Jumalaa.

Mutta sefiroita voidaan tarkastella Jumalan ominaisuuksina, attribuutteina tai persoonallisuuden piirteinä. Tässä järjestelmässä pahan (pimeyden) juuri on varsin uskaliaasti rakennettu Jumalan sisään! Viides sefira din kykenee tulemaan täysin kehittyneeksi pahaksi, jos se ei pysty olemaan harmoniassa neljännen sefiran hesed kanssa. Ihmisen syntisyys nähtävästi aiheuttaa tämän ongelman. Hesed voidaan ymmärtää armona ja siunauksena. Sen vastapoolina din edustaa tuomiota.

Näin teodikeaongelmakin hahmottuu hieman toisin ja saa uusia ulottuvuuksia. Näiden pohdiskelujen yhteydessä nousee mieleen muutamia jouluna ajankohtaisia raamatunkohtia:
"Kansa, joka asui pimeydessä, näki suuren valon. Niille, jotka asuivat kuoleman varjon maassa, loisti kirkkaus." (Matt. 4:16).
"Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa. (KR 1938: ei sitä käsittänyt)." (Joh. 1:5)

* * *

Anne 25.12.: Kiitos tekstistäsi Kauko. Ajattelemaan laittava kokonaisuus...

K.P.: Viides sefira (din) kykenee tulemaan täysin kehittyneeksi pahaksi, jos se ei pysty olemaan harmoniassa neljännen sefiran (hesed) kanssa. Ihmisen syntisyys nähtävästi aiheuttaa tämän ongelman. Hesed voidaan ymmärtää armona ja siunauksena. Sen vastapoolina din edustaa tuomiota.

Ehkä tämän voisi kristillisesti/raamatullisesti sanoittaa niin, että paha ja hyvä kyllä ovat voimia jotka taistelevat keskenään, mutta ongelma harmoniaan tuon dinin ja hesedin välille tulee silloin kun kristitty näkee sen pahan hyvää voimakkaampana voimana tai tasapäisenä voimana hyvän kanssa. Pelkää pahaa enemmän kuin luottaa hyvään.

Ajankohtaista asiaa. Juuri kävin armollisesti kysymässä ugandalaisten pastorien FB-ryhmässä, että mahtavatko nyt laulaa Herralle ylistystä kun homot on tuomittu elinkautiseen. Ja tuli samalla mieleen, että en taida enää tän jälkeen uskaltaa Ugandan maaperälle astuakaan. Vastaukseksi tuli että pastoreilla on ollut "more urgent needs" ja että nämä aktivistit kyllä hoitavat asian kuntoon. Ihan kiva kommentti ketjuun joka alkoi aktivisteja pilkkaamalla ja demonisoimalla joskus puoli vuotta sitten. Saas nyt sitten nähdä mitkä voimat tässä voittaa. Joka tapauksessa onneksi tasaarvo-mies Medad Birungi on kovasti järkyttynyt tästä lainsäädännöstä, ja siitä varmaan sitten seuraa jotain. Toivottavasti pahan voimat eivät häntä ihan tapa dinniläisyyksissään.

K.P.: 25.12.

Anne: Ehkä tämän voisi kristillisesti/raamatullisesti sanoittaa niin, että paha ja hyvä kyllä ovat voimia jotka taistelevat keskenään, mutta ongelma harmoniaan tuon dinin ja hesedin välille tulee silloin kun kristitty näkee sen pahan hyvää voimakkaampana voimana tai tasapäisenä voimana hyvän kanssa. Pelkää pahaa enemmän kuin luottaa hyvään.

Joo, miksei näinkin. Tuo tila, jossa din ja hesed löytävät tasapainon tai harmonian, on tiferet kabbalistisessa ajattelussa. Tiferet on tuossa systeemissä sijoitettu aivan kuvion keskelle.

Tuossa kabbalistisessa tarkastelussa eräs huomattava ongelma on se, että hyvän ja pahan välillä ei tehdä merkittävää olennaista eroa: Jumalan katsotaan luoneen molemmat. Kabbalistit liittivät diniin feminiinisyyden, vasenpuoleisuuden ja demoniset voimat. Din pidättelee jumalallista rakkautta hesed ja asettaa sille rajoja. Din feminiinisenä voimana rajoittaa maskuliinisen hesedin toimintaa.

Toisin kuin muut sefirat, dinin pitäisi kyetä itsekin emanoitumaan, eli laskemaan liikkeelle uusia energiavirtoja, jotka saavat hahmonsa sefirot-järjestelmän ulkopuolella. Näin syntyisi demonisten voimien valtakunta. Din on normaalisti lepotilassa kuin tulivuoret, mutta jonakin hetkenä se voi purkautua ja levittää tuhoa ja hävitystä ympäristöönsä. Diniä pidetään pahaa ennustavana Jumalan vasempana kätenä. Näin palataan takaisin alkuasetelmiin eli Esko Valtaojan kolumnin otsikkoon.


Kauko Puottula